Posted on

Prosci – Adoptie en Verandermanagement

Zonder adoptie is het resultaat van je duur neergezette oplossing nul komma nul. Veel managers denken dat het realiseren van een oplossing (voor een probleem of om een innovatie door te voeren) genoeg is om te zorgen dat mensen die oplossing gaan gebruiken. Vooruit nog een training dan, maar dat moet het dan zijn…

Helaas staan er overal dure oplossingen ongebruikt te zoemen. De projectleider en het management vragen zich vertwijfeld af wat er toch mis is…

Het ontbrekende element is verandermanagement: zorgen dat mensen de verandering doorlopen in 5 fases:

  1. Snappen waarom (natuurlijk gedrag op verandering is weerstand), wat betekent dit voor het bedrijf, voor mij,
  2. Willen (intrinsieke motivatie),
  3. Leren (hoe dan?),
  4. Kunnen (weten hoe) en
  5. Blijven doen (niet terugvallen op oude methodes).

De met 20 jaar research onderbouwde en beproefde Prosci methode hanteert hiervoor het individuele ADKAR model (Awareness = snappen, Desire=willen, Knowledge=leren, Ability=kunnen, Reinforcment=blijven doen). Bijvoorbeeld alleen die knoppentraining voor een nieuw tool (K) gaan doen als aanpak, is niet handig als niemand snapt waarom of als niemand wil!

Drie factoren staan bij veranderingen centraal: ‘snelheid van adoptie’ (hoe snel medewerkers aan boord worden gebracht), ‘uiteindelijk gebruik’ (hoeveel mensen de nieuwe werkwijze omarmen) en bekwaamheid’ (hoe effectief medewerkers zijn als ze eenmaal de overgang hebben gemaakt).

Carry4IT is gecertificeerd Prosci Change and Adoption Manager (Practisioner).

8 zeer geslaagde verandermanagers

Neem contact op als u een betere adoptie voor bijvoorbeeld Office 365 zoekt.

Posted on

SharePoint Adoption by playing

You have or you consider SharePoint. Being SharePoint on premises or online (Office 365), it does not matter. You need some vehicles to introduce the power of the platform.

Use this approach for your users to discover SharePoint in a natural way: offer a playground to explore stuff, make it fun, make it theirs.

Check out this presentation about advantages and how to setup a sandbox site collection for all users.

Posted on

Carry4IT Holding opgericht

Per vandaag is de akte bij de notaris gepasseerd en is de Carry4IT Holding BV een feit. Inclusief een kamer van koophandel nummer en een zakelijke bankrekening kan ik aan de slag om mijn bedrijf verder vorm en inhoud te geven. Wens me succes!